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SECOND DWELLING UNIT PURSUANT TO ZA INTERPRETATION ZA 
2016-4167-(ZAI) DATED NOVEMBER 2, 2016 (WITH 15 DAY APPEAL 
PERIOD) - SUPERCEDES PRIOR MEMO DATED JUNE 15, 2010 

The Chief Zoning Administrator, Linn Wyatt, has issued the attached ZAI to allow a 
second dwelling unit (SOU) by-right on a single-family zoned lot, provided the project 
complies with all the standards listed in the ZAI. This ZAI renders the discretionary 
provisions of LAMC §§ 12.24E, 12.24W.43, and 12.24W.44 inapplicable and 
unenforceable and provides two categories with different standards, either of which 
allow a SOU to be approved ministerially. 

The first category indicates a SOU will be permitted in the A, RA, RE, RS, R1, RMP, 
and RW1 Zones, if it meets all of the following standards (clarification of the standards 
are shown in italic): 

(1) the SOU substantially conforms with the fixed, quantifiable, and objective 
standards in any applicable specific plan; 

Plan Check Engineers shall create a Department of City Planning (DCP) 
specific plan clearance on PCIS for compliance with this standard (e.g. 
"Approval for Specific Plan for standard No. (1) of ZA 2016-4167-
(ZAI)",· 

(2) the SOU consists of a group of two or more rooms for living and sleeping 
purposes, one of which is a kitchen, and the SOU had a maximum floor area 
of 640 square feet; 

the maximum Floor Area or Residential Floor Area, as appropriate, is limited 
to 640 square feet; 

(3) the SOU is located on a lot having an area at least 50 percent larger than the 
minimum area required for a lot in the zone in which it is located, and in no 
event is the lot area less than 7,500 square feet; 

(4) the SOU meets the yard, lot coverage and height requirements applicable to 
the zone in which it is located; 
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(5) the primary dwelling unit and all other existing or proposed buildings meet the 
use, lot coverage, height, yard and other requirements applicable to the zone 
in which they are located; 

existing buildings may maintain nonconforming rights per LAMC §12.23. 
DCP clearance approval is required in PCIS for any prior discretionary 
approvals,· 

(6) one covered or uncovered off-street automobile parking space shall be 
provided for the SOU, in addition to the off-street automobile parking spaces 
required by Section 12.21A4(a) for the principal dwelling; provided, however, 
that a Zoning Administrator may modify the dimensions of the parking 
facilities (as set forth in Section 12.21A(5)) by up to 20 percent, as may be 
necessary to facilitate vehicular movement on and to the subject property; 

existing buildings may maintain nonconforming rights per LAMC § 12. 23. 
DCP clearance approval is required in PCIS for any prior discretionary 
approvals; 

(7) passageways shall be required as stated in Section 12.21C2(b); 

(8) the SDU is combined with or attached to a main building containing only one 
dwelling unit unless: 

(a) the SOU results from the conversion of a legally established, detached 
accessory living quarters, servants' quarters, or guest house which had 
been issues a certificate of occupancy prior to July, 1, 1983; or 

the certificate of occupancy requirement shall be applied per Information 
Bulletin P/BC 2014-109; 

(b) the detached dwelling unit will be constructed in full compliance with 
setback, lot coverage, height and other requirements applicable to the 
zone; 

(9) the SOU shall not be located in a Hillside Area, as defined in Section 91. 7003 
of this Code, in an Equinekeeping District, along a Scenic Highway 
designated in the General Plan, or where the width of the adjacent street is 
below current standards as defined in Section 12.37H; 

Plan Check Engineers shall create a DCP miscellaneous clearance in PCIS 
to verify compliance with this standard (e.g. "The lot is not along a Scenic 
Highway designated in the General Plan"). Furthermore, Plan Check staff 
shall utilize the existing Department of Public Works (ENG) Street Width 
Determination clearance in PCIS, to verify the width of the adjacent street is 
not below the current standards; 

(10) no building nonconforming as to use may be converted to a SOU. 
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The second category indicates a SOU will be permitted on large lots in the RA, RS, or 
R 1 Zones, if it meets all of the following standards (clarification of the standards are 
shown in italic): 

(1) the SOU substantially conforms with the fixed, quantifiable, and objective 
standards in any applicable specific plan; 

a DCP Specific Plan clearance shall be created in PCIS by the Plan Check 
Engineers for compliance with this standard (e.g. "Approval for Specific 
Plan for standard No. (1) of ZA 2016-4167-(ZAI)"; 

(2) the lot has a depth of 180 feet or more; 

(3) in the RA Zone, the lot has an area of 35,000 square feet or more, in the RS 
Zone the lot has an area of 15,000 square feet or more; and in the R1 Zone 
the lot has an area of 10 ,000 square feet or more; 

(4) one dwelling unit is on the front of the lot and one dwelling units is on the rear 
of the lot, and the distance between the front and rear dwelling is at least 20 
feet; 

(5) the rear dwelling is located at least 50 feet from the rear lot line; 

(6) both dwellings are located as to comply with all other area regulations of the 
zone in which the property is locate; 

existing buildings may maintain nonconforming rights per LAMC § 12. 23. 
DCP clearance approval is required in PCIS for any prior discretionary 
approvals; 

(7) the lot is not located in a "H" Hillside or Mountainous area or in a "K" 
Equinekeeping District; 

(8) any necessary dedications or improvements have been provided. 

Plan Check Engineers sha!I create a Department of Public Works (ENG) 
misce!faneous clearance in PCIS to verify compliance with this standard 
(e.g. "Any necessary dedications or improvements have been 
provided"). 

Projects that do not comply with one or more of the ZAI standards must obtain approval 
from the DCP. A DCP miscellaneous clearance shall be created in PCIS, by the Plan 
Check Engineer, listing the specific standards that are not met. DCP will determine the 
appropriate discretionary approval (adjustment, variance, conditional use, etc.) needed 
to address all of the standards that are not met. 
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This ZAI shall terminate and no longer be applicable: 

(1) after December 31, 2016, after which AB 2299 shall govern; or 

(2) if otherwise rescinded or amended by the Zoning Administrator; or 

(3) if the City Council enacts valid SOU legislation to amend or replace LAMC §§ 
12.24E or 12.24W.43 and 12.24W.44. 

For any additional information or questions regarding the ZAI, please consult with your 
immediate supervisor. 

Attachment: ZA 206-4167-(ZAI) 
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